Start munkaprogram indul az Ormánságban

A megyei önkormányzat és 35 ormánsági települési önkormányzat szerdán együttműködési megállapodást írt alá, amelynek értelmében összefognak a Belügyminisztérium által indított kistérségi mintaprogram megvalósításában.

Tiffán Zsolt a megállapodás aláírása után újságíróknak elmondta, az Ormánság felemelkedését célzó 25 milliárdos, főként pályázati forrásból fedezett Ős-Dráva program megvalósításához kapcsolódhat a Start munkaprogram.

Tájékoztatása szerint az úgynevezett vízkormányzási rendszer kialakításával eredeti állapotába állítják vissza a 150 évvel ezelőtt szabályozott Dráva környezetét, és ez rendkívül élőmunka-igényes lesz, így a közfoglalkoztatási lehetőségeket is igyekeznek kihasználni. Elmondta: komplex vidékfejlesztési program első teljes évében idén március 19. és december 31. között több mint 400 embernek tudnak munkát adni. A programba bevont emberek, akik olyan településeken élnek, ahol rendkívül magas a munkanélküliség, elsősorban a régi árkok mentén dolgoznak majd, és egy 89 kilométernyi csatornarendszer kialakításában vesznek részt.

Tiffán Zsolt kitért arra, hogy a Dél-Dunántúl térsége Észak-Alfölddel és Észak-Magyarországgal együtt az Európai Unió legelmaradottabb térségei között van, így a többéves Ős-Dráva program nagy lehetőséget jelent az évszázados hátrányok leküzdéséhez.

Az Ős-Dráva programban a Dráva-meder által határolt Ős-Dráva térségében revitalizálják a holtágakat, tavakat, vizes élőhelyeket, a közelükben az ökoturizmus, a horgászat, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar fellendülését várják.

A kivitelezés során a még hasznosítatlan folyó vizének egy részét szabályozottan, vízpótló árokhálózatokon keresztül tavakhoz, holtágakhoz, öntözendő területekhez juttatják, a természetes eredetű lefolyásból származó vizet visszatartják, tárolják, ebből oldanák meg az agrárterületek öntözését.

Szakemberek véleménye szerint az Ős-Dráva program fejlesztései hozzájárulhatnának ahhoz, hogy a lakosság minél több piacképes terméket állítson elő, biztosítva a megélhetését.

MTI


« Vissza az előző oldalra
 
Várjuk ötleteiket az alábbi email címre:
tiffan.zsolt@fidesz.hu