Domokos László az Állami Számvevőszék új elnöke



Megválasztotta Domokos László fideszes országgyűlési képviselőt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökévé hétfőn a parlament. Az ÁSZ alelnöke Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvárnak az MSZP, az SZDSZ és a Fehérvári Polgárok Egyesülete támogatásával megválasztott polgármestere lett.

Az Országgyűlés a számvevőszék új elnökének és alelnökének személyéről titkos szavazáson döntött. Ezen Domokos László 266 igen és 88 nem szavazatot kapott. Warvasovszky Tihamérra 258-an szavaztak igennel, 95-en nemmel. (A megválasztáshoz az összes képviselő kétharmadának támogatására, azaz 258 igen szavazatra volt szükség.) Az új vezetőket július 5-i hatállyal választotta meg a Ház.

A szavazás eredményének kihirdetése után Domokos László és Warvasovszky Tihamér esküt tett. Mandátumuk 12 évre szól.

A Fidesz-frakció vezetője, Lázár János június 14-én jelentette be: Domokos Lászlót jelölik az ÁSZ elnökének, alelnökének pedig Warvasovszky Tihamért.

Kovács Árpád ÁSZ-elnöki megbízatása 2009. december 9-én járt le, míg a számvevőszék alelnökeinek személyéről 2002 óta nem sikerült megállapodniuk a képviselőknek.

***

Pénzköltés helyett gazdálkodást, az állami vagyon tekintetében fenntartható gazdálkodást ígért Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke megválasztása után tartott sajtótájékoztatóján, hétfőn a Parlamentben.

Az ÁSZ jelentései közérhetőbbek lesznek - ígérte Domokos László, és elmondta azt is, hogy kezdeményezően fog fellépni a rendszerszerű hiányosságok megszüntetésére. A válság közepén olyan célszerűségi vizsgálatokra van szükség, amelyek a hatékony és célszerű közpénzfelhasználást veszik górcső alá - húzta alá. Az elnök kiemelte, hogy miután 20 évig nem vizsgálta az ÁSZ Budapest mint egész város gazdálkodását, ezt a lehetőségek keretei között a leghamarabb megteszik.

Örömét fejezte ki Domokos László amiatt, hogy 9 év után újra van alelnöke az Állami Számvevőszéknek.

Warvasovszky Tihamér megválasztott alelnök szintén a közpénzek felhasználásának hatékonyságát emelte ki, majd arról szólt, hogy az önkormányzatoknál meg kell teremteni a feladatok és a finanszírozás összhangját.

Kérdésre válaszolva Domokos László elmondta, hogy július 4-ig lemond minden párt- és parlamenti tisztségéről.
(MTI)


« Vissza az előző oldalra
 
Várjuk ötleteiket az alábbi email címre:
tiffan.zsolt@fidesz.hu