Magától értetődik a vallási adatok felvételeAz Országgyűlés pénteken késő este lefolytatta a népszámlálási törvény módosításáról szóló indítvány általános vitáját. Az előterjesztő Balog Zoltán (Fidesz) azt mondta: magától értetődő, hogy a népszámláláson a vallási hovatartozásra is rákérdeznek, a válaszadás azonban önkéntes.

Balog Zoltán a népszámlási törvény módosításáról szóló indítványról szóló expozéjában elmondta: az Országgyűlés feladata, hogy a vallási hovatartozásra való rákérdezés lehetőségét a statisztikai hivatal számára biztosítsa, szerinte ez magától értetődik.

Hozzátette, hogy a kisebbségi szervezetek kérésére az etnikai hovatartozásra is rá fognak kérdezni.

Ezzel kapcsolatban Balog Zoltán elmondta: a válaszadás nem kötelező, csak egy lehetőség, és a kapott adatokat bizalmasan kezelik.

Balog Zoltán hangsúlyozta: a hit és az etnikai hovatartozás megvallása természetes. Mint mondta, ha egyre többen ennek megfelelően viselkednek, "ilyen lehet az ország is".

Aki fél, nem demokrata

Lukács Tamás (KDNP) emlékeztetett: a vallási hovatartozásra 2001-ben is rákérdeztek, és ebből senkinek sem származott baja.

Azt mondta: aki fél, az nem demokrata, és a népszavazási törvény módosítával kapcsolatban sincs ok félelemre.
(MTI)


« Vissza az előző oldalra
 
Várjuk ötleteiket az alábbi email címre:
tiffan.zsolt@fidesz.hu