A feladat a párt "üzemszerű" működésének megszervezése lesz

Kósa Lajos debreceni polgármester tölti be a Fidesz ügyvezető alelnöki posztját, erről Orbán Viktor pártelnök javaslata alapján csütörtök estébe nyúló ülésén döntött a párt elnöksége.

Kósa Lajos, a Hír TV Rájátszás című műsorában elmondta, mivel Orbán Viktor munkáját nagymértékben leköti majd a kormányzati munka, a miniszterelnökség, ezért az ő feladata lesz a párt "üzemszerű" működésének megszervezése. A feladatai között említette még a párt felkészítését az önkormányzati választásokra, hogy azt sikerrel abszolválják. Azt a hibát nem szeretnék elkövetni, mint 1998-2002 között, hogy a kormányzás "kicsit elsodorta a pártszervezetet", s 2002-re a kapcsolat a választókkal gyengült - mutatott rá.

Az nincs napirenden, hogy a pártelnöki és a miniszterelnöki posztot szétválasszák, s ügyvezető alelnök korábban is volt, amikor a Fidesz kormányzott - jegyezte meg Kósa Lajos.

A nemzetbiztonsági bizottság körüli vita kapcsán azt mondta: határidő köti, hogy az ellenzék rendezze a kialakult helyzetet. "Holnap délelőtt valamikor ennek ki kell derülni", mert egy órakor Sólyom László megnyitja az ülésszakot, megválasztják a házelnököt, s szeretnék elkezdeni a törvényalkotást, mert sok vesztegetni való ideje nincs az országnak - mondta Kósa Lajos.

A Fidesz alelnöke megjegyezte: megdöbbentek azon, hogy az MSZP a nemzetbiztonsági bizottságot átengedte a Jobbiknak. Mindenre számítottak, csak erre nem, de nem most először csalódnak a szocialistákban - fogalmazott. Arról, hogy a szocialisták akár törvényt is módosítanának, azt mondta, a vonatkozó jogszabály szerint az ellenzék adja a testület elnökét. A parlament megalakulása előtt pedig nem is lehetne módosítani a nemzetbiztonsági törvényt.

A politikus beszélt arról is, hogy három csoportra osztották a valószínűleg még a kormány megalakulása előtt benyújtandó törvényjavaslatokat. Az első törvénycsomag, amelyet pénteken beadnak, ahhoz szükséges, hogy a kormány megalakulhasson. Ehhez módosítani kell az alkotmányt, a minisztériumok felsorolásáról szóló jogszabályt, a köztisztviselői törvényt - sorolta Kósa Lajos.

A következő, várhatóan hétfőn a parlament elé kerülő törvénycsomag, azokat a javaslatokat tartalmazza, amelyeket a "választókkal a kampányban megbeszéltek". Ezek közé sorolta a kettős állampolgárságról, kisebb parlamentről, kisebb önkormányzatokról szóló indítványokat, az ehhez kapcsolódó választójogi, eljárási változtatásokat és a háromcsapás törvényt. Megemlítette a pedagógusok védelmét az iskolai erőszaktól, a családi pótlék rendszerének átalakítását. Mint mondta, akinek nincs nyolc általános iskolai végzettsége, ne lehessen jogosítványa, akinek van vezetői engedélye, de nincs meg ez a végzettsége, egy bizonyos határidőn belül meg kellene szereznie.

A harmadik javaslatcsomag az önkormányzatokkal és a mindennapi élettel kapcsolatos, és előkészítés alatt áll egy negyedik, a gazdasági javaslatokat tartalmazó csomag is - tette hozzá Kósa Lajos.
(MTI)


« Vissza az előző oldalra
 
Várjuk ötleteiket az alábbi email címre:
tiffan.zsolt@fidesz.hu