Minden banknak el kell számolnia a magyar családokkal

A bankok elszámoltatásáról szóló törvényt szándékosan úgy hozta meg az Országgyűlés, hogy a bankoknak mindenféle jogorvoslati lehetőséget biztosított. Az azonban, hogy a bankok a bíróságokon elvesztett perek után az Alkotmánybírósághoz fordultak, az időhúzó taktika része volt - jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Hozzátette: az Alkotmánybíróság döntése azt jelenti, hogy minden banknak el kell számolnia a magyar családokkal – nem csak a deviza-, hanem a forinthitelekkel is.

Február elseje fordulónap, ettől kezdve Magyarországon megszűnnek a deviza alapú jelzáloghitelek, ez a forintosítás első időpontja. Az elszámoltatás csak májusban következik, de ha a kormány nem lépte volna meg a forintosítást, és mostantól kezdve az euró és svájci frank hitelek nem rögzített árfolyamon kerülnének törlesztése, akkor a svájci frank januárban kirobbant hirtelen válsága miatt a magyar családok túlnyomó többségének körülbelül havi 16 ezer forinttal többet kellene fordítaniuk a törlesztő részletekre - magyarázta a fideszes politikus.

Rogán Antal kiemelte: a forintosítás most megvédte az embereket az újabb frankválságtól, az igazi csökkentést a bankok elszámoltatása hozza. Február elsejétől májusig gyakorlatilag egy árfolyamrögzítés történik, májusban pedig bekövetkezik az elszámoltatás, s az csökkenti igazán a terheket.

Rogán Antal a Kossuth Rádióban azt is elmondta, hogy a bankokat arra kötelezték, ők jelentkezzenek az ügyfeleiknél. Egyedül a 2011-2012 fordulóján kedvezményes végtörlesztéssel élő hiteleseknek kell külön jelentkezniük márciusban, ha elszámolást kérnek.

A svájci frank hitelek törlesztő részleteinek emelkedésében körülbelül ötven százalékot tett ki az árfolyam és ötven százalékot a kamat változása. Ezt a kamatváltozást fogják visszakapni az emberek. Akinek már nincsen hitele, az májusban pénzt fog visszakapni, akinek pedig még nem járt le a hitele, a tőkét csökkentik le, és visszatérnek az eredeti kamatszintre, s egy olyan forinthitelt kapnak a devizahitel helyett, amelynek a kamatlába kedvezőbb még az eredeti svájci frank hitel kamatlábánál is. Így májustól 25-30 százalékkal csökkenni fognak a törlesztő részletek - magyarázta Rogán Antal.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője hozzátette: annak érdekében, hogy a bankok ne tudjanak trükközni, öt évre rögzítették a hitelek kamatszintjét. A fair bankokról szóló törvény azt is biztosítja, hogy öt év után is csak úgy lehet kamatot változtatni, hogy a bankoknak azt előre be kell jelenteniük, s a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzi, hogy indokolt-e a kamatváltozás. Ezt az ügyfelek részére is fél évvel előre jelezniük kell a pénzintézeteknek. Így a hitelesnek elegendő ideje lesz arra, hogy költség nélkül átmenjen egy másik, kedvezőbb kamatot kínáló bankba.

Az autóvásárlásra felvett hitelekkel kapcsolatban Rogán Antal azt mondta: rájuk is vonatkozik a banki elszámoltatás. Ez azt jelenti, hogy májusban ők is kapnak vissza pénzt, és a törlesztő részleteik csökkenni fognak. Jelenleg az ő törlesztő részleteik megugrottak, hiszen rájuk nem vonatkozott február elsejétől a kedvezményes forintosítás, de ezt májusban az elszámoltatás kompenzálni fogja. Hozzátette: a kormány szorgalmazza, hogy legyen tárgyalás az adós érdekképviseletek és a bankok között.

Rogán Antal hangsúlyozta, azok az ellenzéki képviselők, akik nemmel szavaztak a devizahitelek forintosítására, kis híján tönkretették a magyar családokat. A fideszes politikus ezt rendkívüli felelőtlenségnek nevezte.

(hirado.hu-fidesz.hu)


« Vissza az előző oldalra
 
Várjuk ötleteiket az alábbi email címre:
tiffan.zsolt@fidesz.hu