Az összefogásnak köszönhetjük Magyarország sikereit

Ez a ház a tisztelet, a nagyrabecsülés és a nemzet iránti alázat érzését váltja ki az emberből, ezért az Országház méltó helyszín arra, hogy itt köszöntsük Magyarország és a magyar nemzet fiatal büszkeségeit – hangsúlyozta Orbán Viktor ünnepi beszédében.

A kormányfő aláhúzta, mi, magyarok azt tartjuk magunkról, hogy okos, tehetséges nép vagyunk. Az időről időre, ebben a Házban is felbukkanó ellenpéldák sem törik meg ezt a közmegegyezéses önértékelést.

Érdekes módon, a bennünket oly gyakran kancsalul látó külföldiek e tekintetben hasonlóképpen vélekednek rólunk – tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a diákolimpiákon elért magyar sikerek évről évre azt bizonyítják ország, világ előtt, hogy ez a közvélekedés kellő talapzaton áll.

A kormányfő arra is felhívta a figyelmet, hogy számtalan felfedezést és találmányt adtak a magyarok a világnak.A miniszterelnök szerint ezért talán nem földtől elrugaszkodott az a gondolat, hogy a jelenlevő diákolimpikonok között egy új Neumann János, Szent-Györgyi Albert, vagy éppen Rubik Ernő ülhet, aki újabbakkal gyarapíthatja majd a magyar találmányok és felfedezések sorát.

Orbán Viktor arra is emlékeztetett, hogy a legnagyobb tudósaink és felfedezőink közül is sokan a diákolimpikonokhoz hasonló úton indultak el. Az akkoriban még országos szinten rendezett versenyeken olyan ifjú titánok győztek például, mint Kármán Tódor, vagy Szilárd Leó; 1925-ben pedig egy Teller Ede nevű 17 éves fiatalember matematikából és fizikából is megnyerte az Eötvös-verseny első díját – elevenítette fel.

Hozzátette: ők azok a magyarok, akik élni tudtak a tehetségükkel. Az ő példájuk arra tanít bennünket, hogy csak akkor válhatunk olyanokká, mint ők, ha megtaláljuk az életben a saját küldetésünket, és kitartunk mellette minden áron – fogalmazott a kormányfő.A miniszterelnök aláhúzta, az ősi igazság szerint a szavak megindítanak, a példák magukkal ragadnak. Ezer szónál is többet nyom a latba egy példaértékű tett – fűzte hozzá. A kormányfő hangsúlyozta, a diákolimpián való részvétel olyan cselekedet, amely példaértékű lehet nemcsak a diákok, hanem minden magyar számára is. A diákolimpikonok ugyanis ki mertek lépni a diákélet biztonságot adó környezetéből egy olyan területre, ahol már a felnőtt élet szabályai érvényesek. Ezt a kihívást pedig a tehetségesek, a szorgalmasok és elszántak közül is csak a legtehetségesebbek, a legszorgalmasabbak és a legelszántabbak vállalják – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: igazán bátor ember, aki a jók után a legjobbak között is kipróbálja magát éppen úgy, ahogy ezt a diákolimpikonok tették.

A miniszterelnök a diákok mellett köszönetet mondott a felkészítő tanároknak és a szülőknek is a segítségért és az összefogásért. Legyen szó egy diák, egy vállalat, vagy éppen egy nemzet sikeréről, mindig elmondható: nincs kiváló teljesítmény olyan összefogás nélkül, ahol mindenki pontosan teljesíti saját feladatát – fogalmazott.

A kormányfő aláhúzta, ennek az összefogásnak köszönhetjük Magyarország sikereit is az elmúlt években és azt is, hogy az itt ülő fiatalok már egytől egyig sikeres jövő elé néznek. A miniszterelnök szerint a jelenlevő diákoknak minden esélyük megvan arra, hogy kiváló szakértelemmel rendelkező, magas színvonalon dolgozó felnőttekké váljanak, akik a világ bármely pontján megállják majd a helyüket.A beszédet követően Orbán Viktor Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkárral közösen elismerő okleveleket és kitüntetéseket adott át a biológiai, csillagászati és asztrofizikai, filozófiai, fizikai, földrajzi, informatikai, kémiai és matematikai diákolimpián eredményesen szereplő tanulóknak és felkészítő tanáraiknak.

(fidesz.hu)


« Vissza az előző oldalra
 
Várjuk ötleteiket az alábbi email címre:
tiffan.zsolt@fidesz.hu