Kézzelfogható eredményei vannak az Ormánság fejlesztésének

A projekt összehangolásáért felelős kormánybiztos annak apropóján, hogy a témában szerdán Sellyén mintegy száz érdeklődő, köztük polgármesterek, civil szervezetek képviselői és gazdálkodók előtt tartott tájékoztatót, az MTI érdeklődésére azt mondta: ahogy az elmúlt négy évben egyre többen csatlakoztak a programhoz, úgy gyorsult fel annak megvalósítása.

Az Ős-Dráva az ország egyik legszegényebb térségének tartott Ormánság 25 milliárd forintos, 45 ezer hektárt és több mint 40 települést érintő komplex területfejlesztési programja. A lényege, hogy vízkormányzási rendszer kialakításával revitalizálják a vizes élőhelyeket, elősegítve a Dráva mentén az ökoturizmus, a horgászat, az agrárium fellendülését.

A tervek szerint a folyóvíz egy részét szabályozottan, vízpótló árokhálózatokon keresztül tavakhoz, holtágakhoz, öntözendő területekhez juttatják, a természetes eredetű lefolyásból származó vizet visszatartják, tárolják, és ebből oldják meg az agrárterületek öntözését. Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy az ott élők munkához, piacképes termékek előállításával jövedelemhez jussanak.

Tiffán Zsolt kiemelte, hogy szerdán elindult a Dráva Cún-szaporcai holtágának vízpótlására irányuló 600 millió forintos beruházás, amely a közeli ökoturisztikai látogatóközpont építésével együtt idén nyáron fejeződik be.

A Baranya megyei közgyűlés elnökeként és országgyűlési képviselőként is dolgozó fideszes politikus elmondta, hogy a napokban megkezdődtek a tervezett drávai kompátkelőhöz vezető, Vajszlót Vejtivel összekötő út építésének előkészületei és megvannak az engedélyek nyolc ormánsági veszélyeztetett fakazettás templom rekonstrukciójára, továbbá a sellyei szakközépiskola kollégiumának építésére is.

Tiffán Zsolt utalt rá: egy kisállat-kihelyezési program keretében még idén régi magyar baromfifajtákat kapnak ormánsági családok, akik az általuk nevelt kiváló minőségű, hungarikum szárnyasokkal nemcsak magukat, hanem a környék piacait, éttermeit is elláthatják. Hozzátette, hogy emellett stratégiai szövetség megkötését tervezik ormánsági méhészekkel az általuk készített méz minőségének és piaci jelenlétének javításáért.

A politikus hangsúlyozta, az Ős-Dráva program sikeréhez hozzájárul, hogy a Baranyában az elmúlt években felújított és épített utak nagy része az Ormánságban van, a közmunkaprogramnak köszönhetően pedig 420-an dolgoznak a fejlesztésre kijelölt dél-baranyai területeken.


« Vissza az előző oldalra
 
Várjuk ötleteiket az alábbi email címre:
tiffan.zsolt@fidesz.hu