Megújulnak az ormánsági templomok

Az Ős-Dráva program harmadik születésnapja alkalmából tartott ünnepi rendezvényen aláírt megállapodás értelmében a dél-baranyai térség legveszélyeztetettebb templomainak felújítása valósulhat meg a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 300 millió forint támogatásából.

Tiffán Zsolt a távirati irodának elmondta, a megállapodásnak megfelelően legkésőbb 2014 második felében elkezdődik a kórósi, a drávaiványi, a zalátai, a vejti a nagycsányi, a kémesi, a szaporcai és vajszlói fakazettás templomok felújítása.

Az Ős-Dráva program kormánybiztosa hangsúlyozta, az egyházi ingatlanok felújítása nemcsak azért fontos az Ormánságban, mert ezzel megőrizhetőek kulturális értékeink. A program ennél tovább mutat, mondta, hiszen a templomok felújításával a közösségek egyik legfontosabb színtere is megújul egy-egy településen, ami a közösségek újjáépítését is szolgálhatja a későbbiekben.

Az NKA elnöke, L. Simon László korábban a távirati irodának elmondta, hogy az ormánsági templomok elsősorban védett kazettás mennyezetének és belső tereinek megóvásához szükséges forrás elkülönítését Tiffán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője kezdeményezte a kormánynál.

A meghívásos pályázat gesztora a Baranya Megyei Önkormányzat, és a pénzből a nyolc legveszélyeztetettebb templom felújítása kezdődhet el. A következő két évben két részletben további 600 millió forintot biztosítanak az ormánsági templomrekonstrukcióhoz, amelyben a református egyház és az érintett önkormányzatok is részt vesznek – tette hozzá.

Tiffán Zsolt még tavaly, egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az Ormánságban harmincöt templom felújítását tervezik, és ehhez kormányzati segítséget remélnek.

Úgy vélte: a templomfelújítások szervesen kapcsolódhatnak az Ormánság fellendítését célzó Ős-Dráva programhoz, mindez a megyei, valamint a községi önkormányzatok, a helyi vállalkozók és a lakosság összefogásával valósulhatna meg, segítve a munkahelyteremtést, a társadalmi, kulturális felzárkóztatást.

Rabb Péter építőmérnök akkor arról szólt, hogy a kezdeményezés keretében negyven ormánsági templom állapotát mérték fel. Az épületek felénél azt tapasztalták, hogy a tetőbeázások, a falak vizesedése és egyebek mellett a kopogóbogarak által okozott pusztítás miatt a megmentésük így is a huszonnegyedik órában kezdődne. Rámutatott: öt-hat templom rekonstrukció nélkül akár össze is dőlhet a következő években.

Zentai Tünde néprajzprofesszor azt hangsúlyozta, hogy Baranya templomai olyan kincsek, társadalmi, szellemi, művészeti értékek, hogy megmentésüknek kiemelt feladatnak kell lennie. Hangsúlyozta, hogy, a Dráva-menti festett belsejű, úgynevezett hímes, kazettás templomok különös jelentőséggel bírnak. Ezek közül példaként a közelmúltban részlegesen felújított kórósit és a drávaiványit említette. Jelezte: utóbbihoz hasonló nincs Európában.


« Vissza az előző oldalra
 
Várjuk ötleteiket az alábbi email címre:
tiffan.zsolt@fidesz.hu