Hitelprogram az Ormánság gazdasági fellendítéséért

Tiffán Zsolt, az önkormányzat fideszes közgyűlési elnöke és Lukács Péter, a pénzintézet elnök-ügyvezetője írta alá a dokumentumot, amely szerint az Ős-Dráva Hitelprogramnak köszönhetően a helyi gazdálkodók kedvező konstrukciójú hitelekhez juthatnak vissza nem térítendő támogatások előfinanszírozásához, továbbá az Ormánság felzárkóztatását célzó Ős-Dráva projektbe illeszkedő mezőgazdasági, turisztikai, ipari beruházásokhoz.

Az Ős-Dráva program lényege a vizes élőhelyek revitalizálása vízkormányzási rendszer kialakításával, elősegítve a folyó mentén az ökoturizmus, a horgászat, a mezőgazdaság fellendülését.

A tervek szerint a folyóvíz egy részét szabályozottan, vízpótló árokhálózatokon keresztül tavakhoz, holtágakhoz, öntözendő területekhez juttatják, a természetes eredetű lefolyásból származó vizet visszatartják, tárolják, és ebből oldják meg az agrárterületek öntözését. Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy az ott élők munkát kapjanak, piacképes termékek előállításával jövedelemhez jussanak.

A programhoz kerékpárutak építése és templomrekonstrukció is kapcsolódik, a kormány pedig áprilisi, az ormánsági Kémesen tartott kihelyezett ülésén hozott határozata szerint támogatja a Dráván egy kompkikötő és egy új híd megépítését, valamint az M6-M60-as autópálya meghosszabbítását a horvát határig.
"A közmunka program keretében jelenleg 420-an dolgoznak az Ős-Dráva projekt fejlesztésre kijelölt területeinek előkészítésén."

Az Ős-Dráva program kormánybiztosaként is dolgozó Tiffán Zsolt a keddi megállapodás szükségességét azzal indokolta, hogy bár a 25 milliárd forintos, 45 ezer hektárt érintő Ős-Dráva projekt a kormány kiemelt támogatását élvezi, csak akkor lehet sikeres, ha a résztvevő cégek, önkormányzatok képesek lesznek az európai uniós és hazai források mellé a beruházásokhoz szükséges saját tőke előteremtésére.

A politikus reményét fejezte ki, hogy a Magyarországon egyedülálló, egy adott térségre kidolgozott, egy területfejlesztési projekthez kapcsolódó hitelprogram ösztönző erővel hat a helyi gazdaság szereplőire, s ez munkahelyek létrehozásában is megmutatkozik majd.

Tiffán Zsolt rámutatott arra, hogy az Ős-Dráva több évnyi előkészület után az idén a látványosabb szakaszához ért. Példaként említette, hogy október végén megkezdődött az ökoturisztikai látogatóközpont építése Cún és Szaporca közelében, hamarosan hozzálátnak a Dráva ottani holtágának rehabilitációjához is, és a napokban megkötik a nyolc legveszélyeztetettebb ormánsági templom felújításáról szóló szerződést.

A kormánybiztos elmondta: a közmunka program keretében jelenleg 420-an dolgoznak az Ős-Dráva projekt fejlesztésre kijelölt területeinek előkészítésén, és bízik abban, hogy foglalkoztatottak közül később sokan a nyílt munkaerőpiacon is el tudnak helyezkedni.

(MTI-fidesz.hu)


« Vissza az előző oldalra
 
Várjuk ötleteiket az alábbi email címre:
tiffan.zsolt@fidesz.hu