Tovább a rezsicsökkentés útján

Elnök úr, miért kezdett aláírásgyűjtésbe a Fidesz a rezsicsökkentés védelmében?

Azért kezdtük el ezt az akciót, hogy együtt a magyar emberekkel megmutassuk a külföldi energia cégegeknek, hogy nem hagyjuk magunkat, Magyarország nem hagyja magát. Mindenki nagyon jól tudja, mert érezte a pénztárcáján, a családi kasszában azt, hogy 2002 és 2010 között például a gáz ára háromszorosára nőtt, az áram ára pedig megduplázódott.

A szocialisták kormányzása miatt, 2010-ben minden ötödök háztartás jövedelmének több mint egyharmadát költötte lakásfenntartásra. Ez közel 2 millió ember mindennapi életét tette nehezebbé. A főleg külföldi tulajdonú energiacégek éveken át óriási profitot termeltek. 2011-ben az áramszolgáltató vállalatok nyeresége 31 milliárd forint volt. A szocialisták egyes külföldi cégeknek hosszú évekig 8 százalékos extraprofitot garantáltak. Az európai országok közül a vásárlóerőt figyelembe véve Magyarországon a legmagasabb a gáz és az áram ára. Orbán Viktor kormánya a magyar családok oldalán áll, ezért 10 %-al csökkentettük a rezsiköltségeket, viszont ezek után nagy külföldi, milliárdokat kereső cégek bírósághoz fordultak, hogy megakadályozzák a magyar emberek érdekében hozott rezsicsökkentést. Ne legyen illúziónk, a jövőben is ezt akarják majd tenni.

Nem tartanak attól, hogy a külföldi energiacégek megakadályozza a rezsicsökkentést?

Nézze, mi szeretnénk együttműködni a szolgáltatókkal, de ennek alapja a további rezsicsökkentés. Ez a magyar emberek érdeke, ha kell, akkor erőből folytatjuk, hiszen ez minden családot érint, legyen az siklósi, sellyei, vagy szigetvári. Egy átlagos magyar család két keresővel és két gyerekkel kb. 70 ezer forintot költ rezsire, ehhez képest valósult meg a 10 %-os csökkentés. A külföldi cégek, most ennek megakadályozására fogtak össze, amihez a szocialisták is asszisztálnak. Ne legyen illúziónk, Gyurcsány, Bajnai és Mesterházy egyszer már tönkretették az országot, egyszer már a bankok és a nagyvállalatok oldalára álltak, a receptjük és módszereik pedig a régiek, minden terhet a magyar emberek vállára akarnak tenni, megszorításokat akarnak bevezetni. Így, együtt hárman különösen veszélyesek. De, mint ahogy említettem, nem hagyjuk magunkat, végigvisszük és megvédjük a rezsicsökkentést a magyar emberekkel közösen, ha kell, erőből.

Nem rejt nagy kockázatot újat húzni a külföldi energiacégekkel?

Nem, mert a magyar emberek érdeke ezt kívánja, másrészről Magyarország jobban teljesít, elég erős ahhoz, hogy az emberek rezsiszámláit csökkentse. Ez abból következik, hogy az ország áll a saját lábán, a költségvetésünk stabil, a hiányt tartósan 3 % alatt tudjuk tartani. A nyugdíjak reálértékét megőriztük, a baranyai településeket kihúztuk az adósságcsapdából, ezáltal biztosítottuk a hosszú távú működésük feltételeit, ez például minden ormánsági települést érintett, az útjaink megújulnak, tavaly mintegy 66 kilométer út került felújításra Baranyában, most például a Pécs-Vajszló összekötőúton felújítására kerül a sor, aminek a munkálatait elkezdjük jövő héten.



SH


« Vissza az előző oldalra
 
Várjuk ötleteiket az alábbi email címre:
tiffan.zsolt@fidesz.hu