Harmincöt templom újulhat meg az Ormánságban

Tiffán Zsolt a tervezett beruházásokról csütörtökön, Pécsen tartott sajtótájékoztatón azt mondta: tart a szakértői munka, és tárgyalások folynak arról, hogy milyen keretekből lehetne támogatást szerezni a rekonstrukciókhoz. Megjegyezte, mivel Orbán Viktor kormányfő személyesen is elkötelezett az ország egyik legszegényebb térségének tartott Ormánság fejlesztése iránt, jó esély van rá, hogy a szükséges összeg rendelkezésre áll majd, és a munka már jövő tavasszal megkezdődhet. Úgy vélte: a templomfelújítások szervesen kapcsolódhatnak az Ormánság fellendítését célzó Ős-Dráva programhoz, mindez a megyei, valamint a községi önkormányzatok, a helyi vállalkozók és a lakosság összefogásával valósulhatna meg, segítve a munkahelyteremtést, a társadalmi, kulturális felzárkóztatást.

Rabb Péter építőmérnök arról szólt, hogy a kezdeményezés keretében az elmúlt hónapban negyven ormánsági templom állapotát mérték fel. Az épületek felénél azt tapasztalták, hogy a tetőbeázások, a falak vizesedése és egyebek mellett kopogóbogarak által okozott pusztítás miatt a megmentésük így is a huszonnegyedik órában kezdődne. Rámutatott: öt-hat templom rekonstrukció nélkül akár össze is dőlhet a következő években.

Zentai Tünde néprajzprofesszor azt hangsúlyozta, hogy Baranya templomai olyan kincsek, társadalmi, szellemi, művészeti értékek, hogy a megmentésüknek kiemelt feladatnak kell lennie. Rámutatott, hogy a Dráva-menti festett belsejű, úgynevezett hímes, kazettás templomok különös jelentőséggel bírnak. Ezek közül példaként a közelmúltban részlegesen felújított kórósit és a drávaiványit említette. Jelezte: utóbbihoz hasonló nincs Európában.
(MTI-fidesz.hu)


« Vissza az előző oldalra
 
Várjuk ötleteiket az alábbi email címre:
tiffan.zsolt@fidesz.hu