Milliárdok az egyik legszegényebb térségnek

Összesen 25 milliárd forint támogatásban részesül a dél-baranyai Ormánság felemelkedését célzó Ős-Dráva program a kormány szerdai döntése értelmében - jelentette be a kormányszóvivő csütörtökön. Giró-Szász András a baranyai Drávasztárán tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a pénz első felét 2014-ig, a második felét az azt követő költségvetési időszakban biztosítják.

Hozzátette, az Ős-Dráva a fenntartható vidékfejlesztés 45 ezer hektárt és 36 települést érintő hazai mintaprogramja. A 2011 végén indult kivitelezés során vízkormányzási rendszer kialakításával holtágakat, vizes élőhelyeket revitalizálnak, elősegítve a folyó mentén az ökoturizmus, a horgászat, a mezőgazdaság fellendülését.
Ős-Dráva program
Képgaléria

A még hasznosítatlan folyó vizének egy részét szabályozottan, vízpótló árokhálózatokon keresztül tavakhoz, holtágakhoz, öntözendő területekhez juttatják, a természetes eredetű lefolyásból származó vizet visszatartják, tárolják, ebből oldják majd meg az agrárterületek öntözését. E fejlesztések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a lakosság piacképes terméket előállításával biztosítsa megélhetését.

Giró-Szász András hangsúlyozta: a kormány megalakulása óta kiemelten fontosnak tekinti a vidékfejlesztés erkölcsi és gazdasági alapjainak erősítését. Ehhez olyan programokat lát szükségesnek, amelyek a területfejlesztés mellett a munkahelyteremtésre és a természeti környezet megóvására egyaránt nagy hangsúlyt helyeznek. A kormányszóvivő szavai szerint az Ős-Dráva program is ilyen.

15 ezer ember életfeltételei, kilátásai javulnak

Tiffán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője kitért rá, hogy az Ős-Dráva program beruházásai mintegy 1600 embernek adnak munkát, a kivitelezés eredményeként pedig mintegy 15 ezer ember életfeltételei, perspektívái javulnak az ország egyik legszegényebb, szinte elfeledett területén.

Megjegyezte, hogy a munkálatok más forrásból, horvát-magyar összefogással már tavaly év végén megkezdődtek: a Dráva felső folyásánál négy mellékágat élesztettek újjá, és a projektbe időközben a Start munkaprogram résztvevői is bekapcsolódtak. Jelenleg 430-an dolgoznak a vízkormányzási rendszer kialakításában érintett területek előkészítésén.

A Baranya Megyei Közgyűlés elnöki tisztét is betöltő politikus szerint a kormányzati támogatás már az idén lehetőséget ad a látványosabb munkák megkezdésére. Ezek között említette Cún és Szaporca térségében a vízvisszatartási rendszer kiépítését, egy látogatóközpont kialakítását, erdőtelepítéseket, a falusi vendéglátók szálláshelyeinek fejlesztését.

Tiffán Zsolt szólt arról, hogy a kivitelezés előtt számos hatástanulmány készül, a helyi vállalkozókat pedig egy önerőalap létrehozásával szeretnék képessé tenni pályázati indulásra.

Videó és képek:
http://www.hirado.hu/Hirek/2012/07/12/15/25_milliard_az_Os_Drava_programra__fotok.aspx


« Vissza az előző oldalra
 
Várjuk ötleteiket az alábbi email címre:
tiffan.zsolt@fidesz.hu