"Nincsenek előfeltételei a tárgyalásoknak"

A miniszterelnök úr nyilvánossá tette, hogy a magyar kormány nyitott mindenféle észrevételre, abban az esetben, ha az konkrétumokat tartalmaz – jelentette ki Giró-Szász András. A kormányszóvivő hozzátette, Fellegi Tamás is egyértelműen azt hangsúlyozta a sajtótájékoztatóján, hogy a tárgyalásokon kell a konkrétumokat egyeztetni.

Mint mondta, Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy Magyarország részéről nincsenek előfeltételei a tárgyalásoknak. Az elmúlt másfél-két hónap folyamán a jegybanktörvény kapcsán 15 pontban összegezte az Európai Központi Bank (EKB) az észrevételeit, ebből 13-at a magyar parlament integrált is a törvényjavaslatba – emlékeztetett a kormányszóvivő.

Orbán Viktor és Simor András találkozójával kapcsolatban leszögezte: a jegybanknak és a kormánynak kiemelt felelőssége van abban, hogy megnyugtassa a kedélyeket. Giró-Szász András felhívta a figyelmet arra, hogy a múlt hét második felében minden alapot nélkülöző hírek láttak napvilágot a hazai közvéleményben a hazai bankrendszerrel és a betétekkel kapcsolatban. A kormányfő és a jegybankelnök találkozóján egyértelműsítették, hogy a magyar bankrendszer szilárd. Emellett a felek leszögezték, hogy a betéteket továbbra is garantálják az Országos Betétbiztosítási Alapon keresztül 100 ezer euróig, az európai jognak megfelelően - jelentette ki.

A jegybanki függetlenség fenntartása elsődleges cél, az új jegybanktörvény is erre épül – hangsúlyozta. 2011-ben a litván parlament 30 százalékkal csökkentette a jegybankelnök fizetését a válságra való hivatkozással, az Európai Uniónak egy szava nem volt ezzel kapcsolatban – húzta alá a kormányszóvivő.
(tv2.hu-fidesz.hu)


« Vissza az előző oldalra
 
Várjuk ötleteiket az alábbi email címre:
tiffan.zsolt@fidesz.hu