A közszolgáltatások maradjanak önkormányzati érdekkörben

Lázár János sajtótájékoztatóján elmondta, a frakcióülésen az önkormányzati törvény ügyében Kósa Lajos foglalta össze az eddigi egyeztetések eredményeit. A frakció úgy döntött a miniszterelnök véleményének meghallgatása után, hogy támogatni fogja, hogy az ivóvíz-ellátás, a hulladékgazdálkodás és a szennyvízelvezetés önkormányzati érdekkörben maradhasson, kötelező önkormányzati feladat legyen, de az állam jogot formál arra, hogy a távhőszabályozáshoz hasonló hatósági árszabályozás legyen ezeken a területeken, hogy a közüzemi díjak az önkormányzatok döntésétől függően ne szabaduljanak el – jelentette be Lázár János.Elmondta azt is, hogy a frakció ahhoz is politikai támogatást biztosít a kormánynak, hogy a nemzeti vagyonról szóló törvényben vagy más jogszabályokban biztosítsák, hogy közösségi tulajdonba kerüljenek az említett közszolgáltatások. Döntés született arról is, hogy polgármesteri hivatal csak a 2 ezer főnél nagyobb településeken lesz.

A tanárok jelentős béremelkedésre számíthatnak a következő időszakban

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján elmondta azt is, hogy a pedagóguséletpálya-modell a jogszabályban marad, így a tanárok jelentős béremelkedésre számíthatnak a következő időszakban. Az óvodákat érintő szabályozással kapcsolatban kifejtette: a köznevelési törvényjavaslat hatálybalépése után - a jelenlegi öt helyett - hároméves kortól lesz kötelező óvodába járni. Ez volt az oktatási államtitkárság eredeti javaslata is, fideszes szakpolitikusok azonban négyéves kortól tették volna kötelezővé az óvodát. A felzárkóztató osztályok javaslatától ugyanakkor elállt a kormány, így azokat a gyermekeket, akik hat- vagy hétéves korukban még nem iskolaérettek, továbbra is óvodai keretek között fogják felkészíteni az iskolára - ismertette Lázár János, úgy fogalmazva, hogy "nem lesznek a szegregáció melegágyát jelentő felzárkóztató osztályok".


Döntöttek arról is, hogy nem lesz kötelező központi felvételi a középiskolákba, csak azokba, amelyekbe túljelentkezés van. A szakiskola hároméves lesz, ezt követően pedig két év áll majd rendelkezésre az érettségire. A tanácskozáson Orbán Viktor miniszterelnök világossá tette - idézte a kormányfő szavait -, hogy az országban minden iskola állami fenntartású lesz, a települési önkormányzatok azonban egyedi megállapodás alapján működtetésre átvehetik őket. Kérdésre válaszolva Lázár János hozzáfűzte, hogy az állam oktatáspolitikai céljainak a megvalósítása érdekében "bizonyos játékszabályokat" az egyházi iskoláknak is el kell fogadniuk. Példáként azt mondta, hogy az egyházi iskolák sem válogathatnak tehetséges vagy kevésbé tehetséges gyermekek között, és nem válogathatnak hovatartozás, társadalmi státusz alapján sem.


Az egész napos iskolákkal kapcsolatban az a kompromisszum született a frakció és a kormányzat között, hogy azt lépésről lépésre alakítják ki - tájékoztatott a frakcióvezető. A két tanítási nyelvű általános iskolákkal kapcsolatban megjegyezte: a törvény elvileg ugyan lehetővé teszi ezek működését, de az oktatáspolitikának nem célja, hogy ilyen intézmények működjenek a következő időszakban. A közösségi karitatív munka az érettségi megszerzésének, nem pedig a megkezdésének lesz a feltétele - közölte Lázár János.
(fidesz.hu - MTI)


« Vissza az előző oldalra
 
Várjuk ötleteiket az alábbi email címre:
tiffan.zsolt@fidesz.hu