Minden munkahelyteremtő beruházásra szükség van

Minden egyes munkahelyteremtő beruházásra nagy szüksége van az országnak, még akkor is, ha az csak 5-10 embernek ad munkát, ráadásul olyan hátrányos térségekben, mint Borsod-Abaúj-Zemplén, vagy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - mondta az államtitkár azt követően, hogy megtekintette az NG Project Kft. új telephelyét, ahol a DSP rendszerű naptükröt gyártják.

Ennek a két megyének óriási a lemaradása az ország fejlettebb térségeihez képest, a nagyipar jószerivel megszűnt, ahhoz, hogy érdemi változások legyenek, ilyen és ehhez hasonló beruházásokra van szükség - utalt az NG projektjére. A társaság által kifejlesztett Dual Solar-Power Energy System (DSP) rendszer a koncentrált napenergia maximális hasznosítását célozza meg. Az eszköz, a naptükör a Nap energiáját hőenergiává és árammá alakítja.

Kovács Csaba ügyvezető szerint a napkollektoros és síkcellás napenergia hasznosításnál kedvezőbb teljesítmény, de alacsonyabb bekerülési költség jellemzi a rendszert, egy naptükör felállítása lényegesen kisebb területet igényel. Az államtitkár szerint számos üzenete van az ilyen és hasonló beruházásoknak. Egyrészt magyar kisvállalkozók döntöttek a fejlesztés mellett, másrészt pedig fejlett technológiát hoztak a termelő szférába - mondta, hozzátéve: ez egy olyan technológia, amely a zöld iparral is szoros kapcsolatban van, a természetes energiára, a Napra alapoz.

Ez nálunk még gyerekcipőben járó iparág, amely akár kitörési pontja is lehet nemcsak ennek a térségnek. Ugyanakkor tudni kell, hogy az ilyen modern technológiához jó szakemberekre is szükség van. A Miskolci Egyetem kiváló tudáshátteret biztosít ahhoz, hogy olyan fejlesztések valósuljanak meg, amelyek szükségesek az ilyen projektekhez - hangsúlyozta Czomba Sándor. Az államtitkár elmondta azt is: a kormányzat célja a termelőszféra hangsúlyozottabb támogatása, ám amíg nincs más lehetőség, "muszáj a Start munkaprogram keretében is minél több embernek nem segélyt, hanem munkát adni, a végleges cél azonban a versenyszféra helyzetbe hozása.
(MTI-fidesz.hu)


« Vissza az előző oldalra
 
Várjuk ötleteiket az alábbi email címre:
tiffan.zsolt@fidesz.hu