Lázár: Magyarország megújulásához új szemlélet kell

A frakcióvezető kifejtette: ma az ország egyik legnagyobb gondja, hogy nincs elég munkahely, s ez számos össztársadalmi probléma forrása. Magyarország megújulása elképzelhetetlen új munkahelyek nélkül, azok létrehozásához azonban új szemlélet és új szabályok is szükségesek - tette hozzá, emlékeztetve, hogy a munka törvénykönyvét 1992-ben fogadta el az akkori Országgyűlés, ám az elmúlt években minden szereplő, így a munkavállalói és munkaadói szervezetek, sőt a korábbi kormányok is szerettek volna átfogó módosítást végrehajtani a csaknem húsz éve elfogadott jogszabályon.

A Fidesznek kötelessége, hogy segítséget, támogatást nyújtson ahhoz, hogy egy ilyen idejemúlt törvényt felváltson egy mindenki által támogatható, modern, a valós munkavállalói és munkaadói igényekhez igazodó szabályozás - mondta Lázár János, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy olyan szabályozásra van szükség, amely a munkanélkülieknek, a gyermeket nevelő anyáknak, a szülési szabadságról visszatérőknek a munka világába való visszavezetését szolgálja. Ezzel ellentétes szabályozást a Fidesz nem fog támogatni - emelte ki.

Kitért továbbá arra, hogy az NGM által közzétett anyag is rögzíti, a tárca álláspontjáról van szó, így azt a Fidesz egyelőre munkaanyagnak tekinti. A munkaanyag lehetőséget biztosít arra, hogy az érintett szervezetek elmondják róla a véleményüket; a Fidesz is ezt fogja tenni, s azért, hogy jó szabályozás születhessen, ajánlásokat tesz, ha pedig kell, vitatkozni is fog - tette hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium múlt pénteken hozta nyilvánosságra az új munka törvénykönyvének tervezetét, amelyet társadalmi vitára bocsátott. A kormany.hu oldalon olvasható tervezet szerint változna a rendkívüli munkavégzés kifizetése, a szabadság kiadása, a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos szabályozás, és megszűnnének a felmondási tilalmak is.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője hétfőn hangsúlyozta, a dokumentum egy konzultációs munkaanyag, amelyhez továbbra is várják az észrevételeket, javaslatokat, véleményeket. A kormány át fogja tekinteni, hogy ezek közül melyeket tudja beépíteni a törvényjavaslat végleges formájába - jegyezte meg. A védett kor intézményének biztosítása azonban már a szociális konzultációval eldőlt, ahogyan az is, hogy a munka törvénykönyvébe be kell épülnie annak, hogy a "segély helyett a munkalehetőség biztosítása a kívánatos út" - mondta a szóvivő.

(MTI-fidesz.hu)


« Vissza az előző oldalra
 
Várjuk ötleteiket az alábbi email címre:
tiffan.zsolt@fidesz.hu